Propostes (9)
0
Suports
Tractament de residus
| Autor/a: AMB
- Millorar la qualitat, l'eficiència i la sostenibilitat de les plantes de tractament i de valorització de residus.
- Fer un diagnòstic sobre la necessitat de compost per a agricultura ecològica en les proximitats de la planta de compostatge de Torrelles. Aquest compost ja està acreditat per ECOCERT com a apte per a l'aplicació en agricultura ecològica.
- Preparar un pla d'adob per a la comercialització del compost per a agricultura ecològica.
- Aconseguir l'etiqueta ecològica per al compost de la Planta de compostatge de Torrelles d'acord amb la norma UNE 142500:2017.
- Estudiar l'aplicació sostenible dels subproductes de la matèria orgànica residual (MOR) que siguin alternatius a la valorització energètica i/o disposició en abocador.
- Implantar una línia de recuperació de vidre, metall i altres matèries recuperables en l'etapa de bioassecatge/bioestabilització.
- Instal·lar radars en els fossats de dos ecoparcs abans de la fi del mandat.
- Implantar codis QR d'identificació de materials en totes les instal·lacions metropolitanes.
- Desenvolupar el projecte Reparat millor que nou a l'àrea del Besòs.
- Fomentar el pla d'ocupació verd amb l'augment del nombre d'empleats en les instal·lacions metropolitanes de tractament de residus d'un mínim del 2 %.
- Construir més infraestructures: nova estació de regeneració d'aigües (ERA) a Gavà.
- Continuar revisant la TMTR com a instrument de fiscalitat ambiental en la perspectiva de l'harmonització de la fiscalitat municipal i metropolitana en l'àmbit dels residus.
0
Suports
Pla de prevenció i recollida de residus
| Autor/a: AMB
- Redefinir la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR) per a usuaris no domèstics tot incorporant-hi criteris de producció i recollida selectiva.
- Donar suport als ajuntaments per tal que implantin el sistema de taxació municipal de la recollida domiciliària i altres mesures.
- Definir un marc de finançament per a la implantació de nous sistemes de recollida amb l'Agència de Residus de Catalunya i la Diputació de Barcelona.
- Redactar plans d'actuació per definir quins sistemes de recollida cal desplegar als municipis per garantir els objectius del Programa metropolità de prevenció i gestió de recursos i residus municipals 2019-2025 (PREMET25).
- Implementar la segregació en el rebut de l'aigua de la taxa municipal de recollida i tractament de residus, per sensibilitzar la ciutadania i facilitar les mesures de foment de minimització i recollida selectiva dels residus sòlids urbans.
0
Suports
Prevenció de residus municipals
| Autor/a: AMB
- Crear el Consell Metropolità per al Residu Zero.
- Establir el corresponent instrument de seguiment, anàlisi i avaluació (encomanda a Barcelona Regional) per al desenvolupament i desplegament del Programa metropolità de prevenció i gestió de recursos i residus municipals 2019-2025 (PREMET25).
- Desenvolupar el pla de despesa del PREMET25 i, específicament, les inversions que facin possible la transició del tractament de la fracció resta al tractament de recollides selectives.
- Finalitzar la tramitació del Programa metropolità de prevenció i gestió de recursos i residus municipals 2019-2025 (PREMET25).
1
Suports
Estendre l'educació ambiental
| Autor/a: AMB
- Concretar la presència territorial mitjançant punts mòbils (unitat mòbil del Compartim un Futur, xarxa d'equipaments sostenibles) o fixos (p. ex. Fàbrica del Sol), que actuaran també com a refugis climàtics.
- Impulsar la perspectiva de gènere i d'inclusió en aquest àmbit.
- Desenvolupar la línia educativa del Programa metropolità de prevenció i gestió de recursos i residus municipals 2019-2025 (PREMET25).
- Obligar les concessions, etc. a preveure en les instal·lacions i espais els mitjans necessaris per a la funció pedagògica que també tenen.
- Renovar i aprovar el nou Programa metropolità d'educació per a la sostenibilitat (PMES) 2021-2030.
1
Suports
Contaminació atmosfèrica i acústica
| Autor/a: AMB
- Estendre el model d'avaluació dins l'àmbit de tots municipis amb ZBE.
- Avaluar la immissió per valorar com diferents mesures poden contribuir a acomplir els objectius 2020 de la UE (coordinació amb mobilitat).
- Adoptar les mesures necessàries (incorporant-les en els sistemes de gestió) per minimitzar la contaminació acústica a les instal·lacions metropolitanes de residus i de sanejament.
0
Suports
Operador energètic
| Autor/a: AMB
- Fomentar la seva implementació als edificis públics de l'AMB i obrir-lo progressivament als usuaris residencials i comercials a tot l'àmbit metropolità.
- Desenvolupar pilots de l'operador en 3 àmbits que permetin consolidar-lo: a) polígons industrials, b) barris amb criteris energètics i c) rehabilitacions energètiques.
- Ampliar l'Observatori Metropolità de l'Energia amb la incorporació de cartografia energètica, renovació de balanços energètics municipals agregats i dades massives d'energia sobre Barcelona.
- Implementar el model metropolità d'escoles NZEB.
- Redactar el Pla director d'emmagatzematge a l'AMB 2023, un estudi de com, quan i on convé fer inversions en emmagatzematge els pròxims 4 anys, tenint en compte l'anàlisi del cicle de vida (LCA).
1
Suports
Pla clima i energia 2030
| Autor/a: AMB
- Actualitzar i fer el seguiment del Pla clima i energia: fixació de nous objectius d'energia i noves accions, possible incorporació de l'horitzó 2050, estratègia per actualitzar les accions i introducció de la perspectiva de justícia climàtica en totes les accions proposades pel Pla.
- Incorporar accions hipocarbòniques en les principals licitacions del mandat i concretar els fons necessaris del Pla d'Inversions 2020-2023 per a les actuacions del Pla clima i energia 2030 i per a l'acció d'emergència climàtica.
1
Suports
Administració eficient i sostenible
| Autor/a: AMB
- Continuar implementant mesures de millora de l'eficiència energètica als edificis de l'AMB.
- Continuar la renovació del parc mòbil de l'AMB amb la incorporació de més vehicles de baixes emissions i més eficients energèticament, prioritàriament de vehicles elèctrics.
- Assegurar la sostenibilitat econòmica dels serveis metropolitans.
- Impulsar el pla de carrera per als treballadors i treballadores de la institució.
- Actualitzar el Pla d'igualtat de la institució i dels organismes dependents.
- Utilitzar les possibilitats que es fixin legalment per tal de rebaixar tant com es pugui la temporalitat del personal.
- Implementar el subministrament energètic als edificis públics de l'àmbit de l' AMB mitjançant Barcelona Energia (l'operador energètic metropolità).
- Assumir les competències traspassades arran de la dissolució del Consell Comarcal del Barcelonès, segons decret la Generalitat.
1
Suports
Des de l'aprovació de la Llei de Protecció dels animals pel Parlament de Catalunya, els ajuntaments han hagut d'assumir aquestes funcions directament i sense pràcticament cap suport, cada ajuntament ha resolt el problema com ha pogut i en els municipis metropolitans el tractament d'aquest altres habitants de l'AMB, és variada, provocant una important despesa municipal.
Crec que és necessari establir una politica metropolitana sobre animals domèstics i en especial crear un servei que unifiqui criteris, optmitzi costos i posi una mica d'ordre, en aquesta problemàtica, evitant haver de desplaçar els animals a altres comarques i per tant dificultant-ne la possible adopció en un futur proper.
Entenc que és molt necessari aquest servei unificat dirigit fonamentalment a atendre gossos i gats, amb una implantació raonable en el territori mitjançant la instal·lació de centres d'atenció als animals en tres zones : Zona Delta, Zona Baix Llobregat Central, Zona Besòs, a més de la Ciutat de Barcelona que hauria de tenir un àmbit propi.