PAM 2024 | 2027

Pla d'actuació metropolità

decorativa

Polítiques urbanístiques i espais naturals

En el marc de les seves competències i segons la legislació sectorial, l’AMB desenvolupa les actuacions de vertebració territorial necessàries per a l’articulació, la connectivitat, la mobilitat i la funcionalitat del territori.

En matèria d’urbanisme, més enllà de la producció de cartografia de base i de l’elaboració d’estudis territorials necessaris per tenir més coneixement del territori, es coopera i es dona assistència tècnica, jurídica i econòmica als municipis en temes de planificació, programes d’actuació, projectes i obres i protecció de la legalitat urbanística.

Ara bé, la Llei de l’AMB concreta que les competències plenes en ordenació urbanística integrada del territori metropolità s’assoliran mitjançant la iniciativa de formulació i les aprovacions inicial i provisional del Pla director urbanístic metropolità (PDUM) i el Pla d’ordenació urbanística metropolità (POUMet), així com les modificacions posteriors.

En aquest sentit, el 21 de març del 2023 es va aprovar inicialment el PDUM. Es tracta d’un document complet, és a dir, conté tota la informació de base necessària, així com les propostes concretes i la normativa urbanística associada, amb el màxim nivell de detall que estableix la legislació. 

Un cop aprovat inicialment el PDUM, es va obrir un període d’informació pública (fins al 29 de desembre del 2023) i de recopilació d’informes sectorials i urbanístics de les administracions implicades, que comportarà ajustos del Pla, abans de les fases de declaració ambiental estratègica i d’aprovació provisional. L’inici del nou mandat coincideix, doncs, amb l’imminent tancament del període d’informació pública i recopilació d’informes. 

El PDUM identifica els projectes clau de caràcter metropolità que l’AMB ha d’assumir per assolir els objectius estratègics territorials del Pla. És, doncs, el full de ruta per als treballs que haurà d’abordar aquesta àrea a partir d’ara, així com per al seu funcionament. I a mitjà o llarg termini, anirà desenvolupant altres competències, com la redacció del Pla d’ordenació urbanística metropolità (POUMet), que acabarà substituint l’actual PGM. 

Per tal d’assolir els objectius estratègics territorials amb eficàcia i eficiència, han d’anar acompanyats d’un seguit d’objectius estratègics funcionals. Aquests objectius proveeixen l’Àrea de les eines internes necessàries per poder-los dur a terme, ja siguin de caràcter organitzatiu o de generació d’informació.

Així doncs, per tal d’afrontar el proper mandat partint d’aquest replantejament de continguts, es proposen com a guia d’acció del Govern metropolità tres línies de desenvolupament i onze objectius estratègics, que guiaran les actuacions que s’implementaran durant aquests quatre anys.

La línia de desenvolupament anomenada «Ordenació integrada del territori» engloba tots els objectius estratègics territorials que emanen del PDUM i de les competències en matèria d’urbanisme, és a dir, la finalització de la redacció del PDUM, el seu desplegament i l’aproximació que cal fer per iniciar la redacció, a mitjà termini, del POUMet. Així mateix, inclou les tasques de cooperació i assistència tècnica i jurídica als municipis metropolitans en matèria de planejament i gestió urbanística amb l’objectiu de fer front a diferents reptes i problemàtiques metropolitans. 

D’altra banda, el territori metropolità disposa d’espais naturals gestionats de manera consorciada per tal de dotar de coherència les polítiques públiques de protecció d’aquests espais i garantir la màxima eficàcia dels recursos humans i econòmics disponibles. La línia de desenvolupament anomenada «Anàlisi, avaluació i seguiment integrat en el territori» recull els objectius funcionals sense els quals l’eficiència en l’assoliment de les competències en ordenació integrada del territori es veuria afectada. Inclou aspectes com la incorporació de noves cartografies temàtiques, la modelització del territori com a eina de treball i la generació i difusió d’informació i coneixement. 

La planificació i gestió del territori només es poden dur a terme de manera eficaç amb bones bases cartogràfiques. La línia de desenvolupament específica de «Producció cartogràfica de base» assegura que es puguin dur a terme els projectes estratègics metropolitans, però no només aquests, ja que els productes que inclou donen servei a tots els actors implicats en la planificació i gestió del territori: ajuntaments, organismes sectorials, empreses i ciutadania en general. Les actuacions incloses en aquesta línia de treball van en el sentit de millorar els processos d’actualització de la cartografia amb la revisió de camp amb Mobile Mapping, com també la incorporació de la intel·ligència artificial com a eina de suport i la producció cartogràfica en 3D.

Ordenació integrada del territori metropolità

Principis orientadors
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7

 

Objectius programàtics
2 - 3 - 4 - 5 - 7 - 8 - 13 - 15 - 16 - 18 - 35 - 36
  • Objectiu 12.1. Redactar el PDUM (documentació per a l’aprovació provisional i l’aprovació definitiva)

    Actuacions

    12.1.1. Garantir la màxima participació en el procés de redacció i els seus processos d’informació pública.

    ODS 11
    ODS 16

     

    12.1.2. Donar continuïtat al marc de col·laboració amb les administracions competents (especialment els ajuntaments metropolitans).

    ODS 16
    ODS 17

     

    12.1.3. Fer evolucionar les propostes estratègiques i urbanístiques del PDUM.

    ODS 11

     

    12.1.4. Consolidar i garantir la seguretat jurídica del document i del seu procés de tramitació.

    ODS 11
    ODS 16

     

    12.1.5. Actualitzar i fer evolucionar els diferents processos d’avaluació de la proposta (ambiental, mobilitat, econòmica i financera, perspectiva de gènere i salut).

    ODS 3
    ODS 5
    ODS 9
    ODS 10
    ODS 11
    ODS 12
    ODS 13
  • Objectiu 12.2. Articular els treballs vinculats amb el desplegament del PDUM

    Actuacions

    12.2.1. Fer una aproximació al desenvolupament dels àmbits de centralitat metropolitana (ACM).

    ODS 3
    ODS 9
    ODS 10
    ODS 11
    ODS 12
    ODS 13

     

    12.2.2. Fer una aproximació al desenvolupament de les estructures de vertebració metropolitana vinculades a la mobilitat (avingudes metropolitanes).

    ODS 9
    ODS 11

     

    12.2.3. Fer una aproximació al desenvolupament de les estructures de vertebració metropolitana vinculades amb el metabolisme urbà (energia, aigua i residus).

    ODS 6
    ODS 7
    ODS 11
    ODS 12

     

    12.2.4. Fer una aproximació a les ordenances metropolitanes per al desenvolupament del PDUM.

    ODS 11
    ODS 16
  • Objectiu 12.3. Fer un plantejament general del POUMet

    Actuacions

    12.3.1. Desenvolupar els àmbits d’oportunitat metropolitans (AOM) i els àmbits de regeneració urbana (ARU).

    ODS 3
    ODS 9
    ODS 10
    ODS 11
    ODS 12
    ODS 13

     

    12.3.2. Elaborar estudis de model en sòl urbanitzable de municipis representatius de les diferents maneres de viure i treballar.

    ODS 3
    ODS 8
    ODS 10
    ODS 11

     

    12.3.3. Concretar les actuacions urbanístiques per al desenvolupament de les estratègies en els assentaments urbans i per a la resolució de problemàtiques de caràcter metropolità.

    ODS 3
    ODS 10
    ODS 11

     

    12.3.4. Identificar els elements de caire patrimonial del territori metropolità.

    ODS 11

     

    12.3.5. Elaborar una definició estratègica i iniciar el procés de redacció del futur POUMet.

    ODS 11
    ODS 16
  • Objectiu 12.4. Consolidar el marc de col·laboració, assessorament i cooperació tècnic i jurídic amb els ajuntaments metropolitans

    Actuacions

    12.4.1. Prioritzar les actuacions per minimitzar el risc de sol·licitud d’expropiació per ministeri de la llei.

    ODS 11

     

    12.4.2. Prioritzar les actuacions per minimitzar el risc de reclamacions patrimonials contra l’Administració.

    ODS 11
    ODS 16

     

    12.4.3. Prioritzar les actuacions per a la gestió dels interessos i el patrimoni de l’AMB.

    ODS 11
    ODS 16

     

    12.4.4. Prioritzar les actuacions encaminades a obtenir sòl per a habitatge públic i per fer polítiques d’habitatge i sòl per a activitats econòmiques, reforçant el marc de col·laboració amb l’IMPSOL i altres instruments metropolitans.

    ODS 11
    ODS 17

     

    12.4.5. Reforçar i consolidar el marc de col·laboració i suport especialment amb els ajuntaments amb menys recursos.

    ODS 10
    ODS 11
    ODS 17
  • Objectiu 12.5. Preservar, reforçar i millorar els sistemes d’espais oberts metropolitans

    Actuacions

    12.5.1. Consolidar el desplegament de les competències en matèria de protecció de la legalitat urbanística.

    ODS 3
    ODS 11
    ODS 12
    ODS 13

     

    12.5.2. Desplegar el planejament urbanístic, les ordenances i les normatives complementàries necessàries per al conjunt d’espais oberts metropolitans (plans especials per a les Muntanyes d’Ordal i la serralada de Marina, ordenances per al Parc Agrari del Baix Llobregat, etc.).

    ODS 11
    ODS 13
    ODS 15
    ODS 16

     

    12.5.3. Enfortir la representació de l’AMB en els consorcis vinculats als espais oberts metropolitans i analitzar la reflexió sobre els sistemes de governança més eficients en la relació amb els municipis, especialment en l’àmbit del Llobregat.

    ODS 11
    ODS 16
    ODS 17

     

    12.5.4. Promoure plans d’actuació per a la restauració i millora dels espais oberts.

    ODS 11
    ODS 13
    ODS 14
    ODS 15
  • Objectiu 12.6. Millorar el funcionament i l’eficiència de la tramitació urbanística

    Actuació

    12.6.1. Reorganitzar la tramitació urbanística en termes funcionals i de recursos per donar resposta a les noves necessitats, fruit de l'assoliment de noves competències urbanístiques.

    ODS 11
    ODS 16

Anàlisi, avaluació i seguiment integrat del territori metropolità i el seu entorn

Principis orientadors
1 - 2 - 3 - 4 - 7

 

Objectius programàtics
1 - 5 - 9 - 12 - 19

Producció cartogràfica de base

Principis orientadors
1 -2 - 3 - 4 - 7

 

Objectius programàtics
1 - 12
  • Objectiu 14.1. Consolidar i millorar els processos de producció de la cartografia de base

    Actuacions

    14.1.1. Implementar l’actualització discreta i distribuïda de la cartografia.

    ODS 9
    ODS 11
    ODS 16

     

    14.1.2. Implementar la revisió de camp amb Mobile Mapping.

    ODS 9
    ODS 11

     

    14.1.3. Incorporar nous elements en la cartografia de base.

    ODS 9
    ODS 11

     

    14.1.4. Incorporar la intel·ligència artificial com a eina de suport en la producció cartogràfica.

    ODS 9
    ODS 11

     

    14.1.5. Consolidar la producció cartogràfica en 3D.

    ODS 9
    ODS 11