PAM 2024 | 2027

Pla d'actuació metropolità

decorativa

Acció climàtica i Agenda estratègica metropolitana

La Unió Europea està impulsant un canvi legislatiu de gran profunditat i impacte sobre els territoris urbans, un canvi que vol ser més ambiciós per assolir els reptes següents: reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle, augmentar el consum d’energies renovables i incrementar l’eficiència energètica, fer més restrictius els llindars de qualitat de l’aire, restaurar la biodiversitat i incrementar la recollida selectiva.

Els nous instruments de gestió que es preveuen són una oportunitat per fer un salt qualitatiu i quantitatiu per millorar la qualitat de vida de la ciutadania metropolitana i, alhora, fer front a l’emergència climàtica, d’acord amb els objectius establerts al Pla clima i energia i al Pla de sostenibilitat ambiental metropolità. També ho són el desplegament de les lleis catalana i espanyola de canvi climàtic o la llei de residus, així com les noves normes per reduir la contaminació i protegir la salut i els sistemes naturals, a més d’incorporar sistemes de descarbonització per fer front a l’emergència climàtica. 

L’anticipació i l’adaptació als impactes del canvi global, l’extensió de la cultura de la sostenibilitat i la consideració dels impactes ambientals de les actuacions de l’AMB seran elements clau que, amb una especial consideració a la salut, la vulnerabilitat a la calor i les conseqüències de la contaminació atmosfèrica, ens reclamen disposar de mecanismes d’avaluació i seguiment.

Pel que fa a la prevenció i gestió de residus, aquest mandat serà crucial per determinar el compliment dels objectius marcats al PREMET25. És per això que les línies d’intervenció previstes aprofundeixen en l’acompanyament als municipis per fer efectiu el canvi a un model amb identificació d’usuari i l’adaptació de la fiscalitat municipal per reforçar la participació de la població en la recollida selectiva. 

Així mateix, caldrà impulsar la capacitat de tractament de les fraccions selectives i el seu finançament a través dels nous convenis amb els sistemes col·lectius de responsabilitat ampliada del productor (SCRAP) existents i de nova creació. Tot això s’haurà de fer en el marc d’una digitalització de les dades per facilitar el seguiment de les operacions de gestió i les reduccions tarifàries de la fiscalitat municipal.

Després de l’aprovació del Compromís Metropolità 2030 és el moment de donar suport al desplegament dels acords presos en el marc del Pla Estratègic Metropolità i impulsar les línies de treball establertes en l’acord.

Descarbonització, transició energètica, qualitat de l’aire i avaluació ambiental

Principis orientadors
1 - 3 - 5 - 7

 

Objectius programàtics
 3 - 5 - 18 - 23 - 30 - 35
  • Objectiu 15.1. Impulsar polítiques per fer front a l’emergència climàtica incorporant els nous objectius europeus d’acció climàtica en els plans i programes metropolitans

    Actuacions

    15.1.1. Actualitzar el full de ruta estratègic de l’AMB per a l’emergència climàtica sobre la base dels nous objectius del Pla nacional integrat d’energia i clima 2030 (PNIEC 2030), la Prospectiva energètica de Catalunya 2050 (PROENCAT 2050) i el paquet de mesures «Fit for 55» de la UE de reducció de gasos amb efecte hivernacle, generació renovable, eficiència energètica i qualitat de l’aire.

    ODS 7
    ODS 11
    ODS 12
    ODS 13
    ODS 16

     

    15.1.2. Incrementar la cobertura de la xarxa metropolitana de refugis climàtics per assolir una cobertura territorial del 100 %, avaluar-ne l’eficàcia i impulsar millores bioclimàtiques.

    ODS 1
    ODS 3
    ODS 11
  • Objectiu 15.2. Impulsar un salt d’escala en la generació d’energia renovable al territori metropolità i en l’estalvi i l’eficiència energètica, amb més de 15 MWp instal·lats

    Actuacions

    15.2.1. Triplicar el nombre d’equipaments i espais públics coberts per un model d’empreses de serveis energètics per a la generació fotovoltaica i l’eficiència energètica.

    ODS 7
    ODS 8
    ODS 11
    ODS 13

     

    15.2.2. Estudiar la implantació de sistemes d’emmagatzematge d’energia, telegestió i flexibilitat de la demanda per continuar impulsant la transició energètica renovable metropolitana.

    ODS 7
    ODS 8
    ODS 9
    ODS 11

     

    15.2.3. Renovar el Pla estratègic i el Programa marc d’energia i clima per acomplir els nous objectius europeus i estatals de reducció d’emissions de gasos amb efecte hivernacle, generació d’energia renovable i estalvi i eficiència energètica.

    ODS 7
    ODS 11
    ODS 13
    ODS 16
    ODS 17

     

    15.2.4. Facilitar als ajuntaments que ho necessitin el mecanisme de delegació de competències en l’AMB per a actuacions relacionades amb les polítiques energètiques municipals.

    ODS 7
    ODS 9
    ODS 11
    ODS 13
    ODS 17

     

    15.2.5. Incorporar a l’Observatori Metropolità de l’Energia la telegestió energètica d’equipaments municipals.

    ODS 7
    ODS 9
    ODS 11
    ODS 17

     

    15.2.6. Estudiar i impulsar les oportunitats de generació d’energia renovable mitjançant projectes singulars, locals i amb inversió i beneficis socialitzats, incloent-hi l’energia eòlica, a través, entre d’altres, de comunitats energètiques.

    ODS 7
    ODS 11

     

    15.2.7. Ampliar el servei de La Teulada d’assessorament i suport a la ciutadania per a la instal·lació d’energia solar a tots els municipis metropolitans i promoure les comunitats energètiques.

    ODS 7
    ODS 8
    ODS 11

     

    15.2.8. Estudiar la viabilitat d’un operador publicoprivat metropolità d’energia per executar grans projectes d’energies renovables i estimular comunitats energètiques i acords de compra d’electricitat a llarg termini (PPA), així com la relació amb les empreses energètiques públiques.

    ODS 7
    ODS 11
    ODS 17

     

    15.2.9. Dimensionar els recursos destinats al departament de Transició Energètica pel que fa a la suficiència i els reptes fins al 2030.

    ODS 7
    ODS 11
    ODS 17
  • Objectiu 15.3. Promoure i impulsar projectes que permetin a l’àrea metropolitana de Barcelona esdevenir un territori resilient i més ben preparat per afrontar els efectes del canvi climàtic

    Actuacions

    15.3.1. Diagnosticar i proposar solucions bioclimàtiques o basades en la natura per reduir la vulnerabilitat als impactes de la calor i augmentar la capacitat adaptativa del territori, coordinadament amb l’Àrea de Territori.

    ODS 3
    ODS 5
    ODS 11
    ODS 13
    ODS 15

     

    15.3.2. Mantenir i actualitzar l’índex de vulnerabilitat a la calor (IVAC).

    ODS 1
    ODS 3
    ODS 7
    ODS 11
    ODS 13

     

    15.3.3. Fer seguiment de les actuacions previstes als plans locals d’adaptació al canvi climàtic de l’AMB, facilitar i dotar de vies de finançament les actuacions municipals competència de l’AMB i definir una estratègia integrada d’adaptació metropolitana al canvi climàtic.

    ODS 11
    ODS 13
  • Objectiu 15.4. Consolidar el suport a les avaluacions ambientals de plans, programes i projectes singulars, i recopilar, generar, integrar i difondre informació ambiental i climàtica de qualitat per fer-la servir en la presa de decisions

    Actuacions

    15.4.1. Avaluar l’impacte ambiental i establir criteris de sostenibilitat per als projectes de transició energètica promoguts per l’AMB.

    ODS 7
    ODS 11
    ODS 12

     

    15.4.2. Continuar prestant el servei coordinat amb altres àrees de l’AMB en les tramitacions d’avaluacions ambientals i la redacció d’informes ambientals de plans sectorials i d’afectacions en sòl no urbanitzable.

    ODS 11
    ODS 15
    ODS 17

     

    15.4.3. Seguir l’evolució de l’ecosistema de l’antic abocador de la Vall de Joan amb la col·laboració d’altres administracions i centres de recerca.

    ODS 11
    ODS 15
    ODS 17
  • Objectiu 15.5. Impulsar un pla de mesures de millora de qualitat de l’aire 2024-2030 per tal d’acomplir la nova normativa europea i consolidar la xarxa de monitorització

    Actuacions

    15.5.1. Impulsar el Pla metropolità de mesures contra la contaminació de l’aire 2024-2030, i consolidar el paper de l’AMB com a prestador de serveis d’assessorament, seguiment i control de la millora de la qualitat de l’aire en l’àmbit metropolità.

    ODS 3
    ODS 11
    ODS 17

     

    15.5.2. Avaluar l’estat de la qualitat de l’aire en municipis de l’AMB a través de sensors i altres equips propis de l’AMB o adquirits pels municipis, i mantenir el model d’avaluació del Pla metropolità de mobilitat urbana (PMMU) en coordinació amb la Direcció de Serveis de Mobilitat Sostenible.

    ODS 3
    ODS 11
    ODS 17

     

    15.5.3. Analitzar i avaluar els efectes dels canvis en la Directiva europea de qualitat de l’aire, proposar escenaris i avaluar les mesures més efectives en termes de costos i eficiència per assolir els nous llindars normatius de NOx, PM10, PM2,5 i altres contaminants que s’hi estableixin.

    ODS 3
    ODS 11
    ODS 17

Educació ambiental cap a la sostenibilitat

Principis orientadors
1 - 3 - 5 - 7

 

Objectius programàtics
 3 - 5 - 14 - 35

Estratègia metropolitana i resiliència

Principis orientadors
1 - 3 - 5 - 7

 

Objectius programàtics
 1 - 5 - 18 - 22 - 36 - 37

Revisió PREMET25 i desplegament del Pla metropolità de prevenció de residus

Principis orientadors
3 - 5

 

Objectius programàtics
 24 - 25 - 34

Individualització de la recollida de residus i la fiscalitat associada

Principis orientadors
3 - 5 - 6

 

Objectius programàtics
 25 - 34

Tractament de la fracció orgànica dels residus municipals (FORM) i dels envasos i residus d’envasos (ERE) a les instal·lacions metropolitanes

Principis orientadors
3

 

Objectius programàtics
 3 - 13 - 18 - 34

Digitalització de la informació en l'àmbit dels residus

Principis orientadors
2 - 5 - 6

 

Objectius programàtics
 1 - 12